Ενημέρωση

Για να δείτε το άρθρο πατήστε έδω

Πηγή: Οδοντιατρικό Βήμα, ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017, τεύχος 117, σελ. 26-27

Συνέντευξη στο Οδοντιατρικό Βήμα του Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ) κ. Θεόδωρο Κουϊμτζή.

 

Συνέντευξη στο site Toothnews του Ιωάννη Τράπαλη, Αντιπροέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής.

Ο κος Γιάννης Τράπαλης, Οδοντίατρος και Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.ΑΘΛ.Ο, θεωρεί αναγκαία την παρουσία κάθε Οδοντίατρου στο Συμπόσιο. Μιλάει επίσης για το υψηλό επίπεδο των ομιλητών και τα ποικίλα θέματα που θα αναπτυχθούν. Ενώ δεν παραλείπει να τονίσει τη σημασία του σεμινάριου που θα γίνει για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Ένα θέμα που όπως μας είπε “είναι πάντα επίκαιρο για έναν επαγγελματία της υγείας αλλά και για οποιονδήποτε πολίτη”.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ DDS, MSc

μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Επιστημονικής Εταιρίας Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ)

Πηγή: Περιοδικό Dental Tribune (Greek Edition), Τόμος 11, Τεύχος 54

Αθλητικό τραύμα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εμπεριέχει πολύ άγχος και έντονη ψυχική αλλά και σωματική καταπόνηση. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας ασχολούνται με τον αθλητισμό. Κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, είτε αυτές πραγματοποιούνται σε συστηματικό είτε σε περιστασιακό επίπεδο, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού του στοματογναθικού συστήματος.

   Οι τραυματισμοί στην ευρύτερη περιοχή του προσωπου αφορούν το 5% του συνόλου των τραυματισμών.1 Επιπλέον, το κόστος αποκατάστασης και δια βίου παρακολούθησης ενός τραυματισμένου ή απολεσθέντος δοντιού είναι υψηλό και πολλές φορές ανέρχεται σε αρκετά χιλιάδες ευρώ.2Iδαίτερη αξία λοιπόν, αποκτά η έγκυρη πληροφόρηση που θα πρέπει να λαμβάνουν αθλήτες, αθλούμενοι αλλα και τα μέλη των αθλητικών φορέων απο τους συναδέλφους οδοντιάτρους. Στα περισσότερα αθλήματα και ιδιαίτερα σε αυτά που είναι ευρέως διαδεδομένα στην χώρα μας όπως η καλαθοσφαίριση, η χειροσφαίριση, η υδατοσφαίριση, η πυγμαχία, η πάλη, το karate κ.α., η χρήση αθλητικού νάρθηκα κρίνεται υποχρεωτική. Διευκρινίζουμε ότι η χρήση αθλητικού νάρθηκα δεν αφορά μόνο αθλήματα έντονης σωματικής επαφής αλλά και όλα αυτά που ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμού του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος. Στον Πίνακα 1 συνοψίζονται τα αθλήματα στα οποία θα πρέπει να γίνεται χρήση εξατομικευμένων μέσων προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ADA).

Είναι πολλά τα παραδείγματα τραυματισμών της ευρύτερης περιοχής του προσώπου κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως κατάγματα δοντιών, νεκρώσεις, εκγομφώσεις, μετατοπίσεις, εμβυθίσεις προσθίων δοντιών, κακώσεις των ΚΓΔ και γνάθων, σε πολλά αθλήματα. Οι επιπτώσεις τραυματισμού του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος στην ποιότητα ζωής του αθλουμένου δεν είναι μόνο σωματικές αλλά υπάρχουν κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις.4 Στις ΗΠΑ (σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Αθλητισμού Νέων) πάνω από 5.000.000 δόντια τραυματίζονται το χρόνο στα πλαίσια αθλοπαιδιών. Έχει υπολογισθεί (ανάλογα πάντα με την ένταση και τη συχνότητα της δραστηριότητας) ότι περίπου 50 % είναι η πιθανότητα τραυματισμού ενός αθλητή κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων. Οι νάρθηκες βοηθούν στην πρόληψη πάνω από 200.000 στοματοπροσωπικών τραυματισμών ετησίως.

ΤΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΪΜΤΖΗ, ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΑΘΛΟ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΥ

Πηγή: Περιοδικό RUNNER, Τεύχος ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015
 

runner brushing

Τα δόντια των δρομέων

Πόσο σημαντική είναι η σωστή οδοντιατρική περίθαλψη για τους αθλητές

Σε πόσους από εσάς ένας πονόδοντος έχει χαλάσει μία ή περισσότερες προπονήσεις; Ή, ακόμα χειρότερα, μία ενόχληση στα δόντια δεν σας επέτρεψε να τρέξετε σε έναν αγώνα; Με τη βοήθεια του Οδοντιάτρου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής, κ. Θοδωρή Κουιμτζή, ανακαλύπτουμε πόσο έντονα είναι τα συγκεκριμένα φαινόμενα στους αθλητές και γιατί, αλλά και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε για να μη χάσουμε ούτε μία μέρα προπόνησης.

 

Επιστημονικά δεδομένα

Όπως προκύπτει από πρόσφατες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες η στοματική υγεία των αθλητών υστερεί σε σημαντικό βαθμό από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Τα συμπεράσματα των μελετών αυτών φυσικά προκαλούν κάποια έκπληξη καθώς είναι προφανές ότι τα προβλήματα που αφορούν στην υγεία των δοντιών και του στόματος μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την απόδοση και τις επιδόσεις των αθλούμενων. Τέτοια προβλήματα όπως η τερηδόνα, οι διαβρώσεις και οι τραυματισμοί των δοντιών αλλά και η φλεγμονή των ούλων και του στοματικού βλεννογόνου προκαλούν αισθήματα πόνου και δυσανεξίας, δημιουργούν εκνευρισμό διαταράσσοντας την ψυχική ηρεμία και επηρεάζουν δυσμενώς ακόμα και την ποιότητα του ύπνου με φυσικό αποτέλεσμα να διασπούν την προσοχή και τη συγκέντρωση των αθλητών τόσο στην προπόνησή τους όσο και στους αγώνες τους.

 

Πιο επιρρεπείς οι γρήγοροι

Ειδικά στους elite αθλητές όπου η επιτυχία ή η αποτυχία της προσπάθειάς τους κρίνεται στις λεπτομέρειες και η προετοιμασία τους υποστηρίζεται ιατρικά από ομάδες ειδικών θα περίμενε κανείς ότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Και όμως, πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες σε αθλητές των πρόσφατων θερινών Ολυμπιακών του Λονδίνου του 2012, έδειξαν ότι οι elite αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό από οδοντιατρικά προβλήματα. Το 30% των επισκέψεων των αθλητών στο Ιατρικό Κέντρο του Ολυμπιακού χωριού αφορούσαν σε οδοντιατρικά προβλήματα και αποτελούσαν τη δεύτερη συχνότερη αιτία αναζήτησης ιατρικής φροντίδας μετά από τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Συνέντευξη στο site Toothnews του Θεόδωρου Κουϊμτζή, Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής

 

Κε Κουϊμτζή είστε παιδοδοντίατρος. Πώς «βρεθήκατε» στην αθλητική οδοντιατρική; Είχατε αθλητές ασθενείς;

Κατ'αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη αυτή, που σκοπό έχει να ενημερώσει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας για την δραστηριότητα της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ).

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ασχολείται στην πατρίδα μας με δημοφιλή αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ποδήλατο, πολεμικές τέχνες και άλλα. Αυτά τα αθλήματα είναι υψηλού κινδύνου για τραυματισμούς στην περιοχή του προσώπου και του στόματος.
Το 30% των τραυματισμών στην περιοχή της κεφαλής συμβαίνει κατά την αθλητική δραστηριότητα. Από στατιστικές φαίνεται ότι τους περισσότερους τραυματισμούς δέχονται παιδιά από 8 έως 13 ετών αλλά και στην εφηβική ηλικία, ανάλογα βέβαια το προφίλ του κάθε αγωνίσματος.
Ως παιδοδοντίατρος βλέπω καθημερινά πολλούς τέτοιους τραυματισμούς και κάθε φορά αναρωτιέμαι το «γιατί». Είναι στην πλειοψηφία τους καταστάσεις τελείως ανεπιθύμητες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
Επίσης, η στοματική υγεία των αθλητών γενικά, δεν βρίσκεται σε εκείνο το επίπεδο που θα τους επέτρεπε να αθλούνται απρόσκοπτα. Τέτοιες καταστάσεις είναι η αθεράπευτη τερηδόνα, ουλίτιδα, κακή σύγκλειση, διαβρώσεις των δοντιών, καταστάσεις φλεγμονής όπως περιστεφανίτιδα των τρίτων γομφίων κ.α. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αθλητές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο στοματικής υγείας με εκείνο των ευπαθών ομάδων του γενικότερου πληθυσμού.
Η συμμετοχή μου στον αθλητισμό σαν αθλητής, με έκανε να συνειδητοποιήσω ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά και να θέλω να συμβάλω στην επίλυσή τους. Η ενασχόλησή μου με την αθλητική οδοντιατρική αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας όλων εκείνων των συναδέλφων με ταυτόσημες ανησυχίες και προτεραιότητες, ώστε να σταθούμε σαν οδοντιατρική κοινότητα δίπλα στους αθλητές.

 

Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη ίδρυσης της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ);

Η Αθλητική Οδοντιατρική είναι ένας νέος τομέας της Οδοντιατρικής Επιστήμης που σιγά-σιγά καταλαμβάνει ένα μέρος των προσφερομένων επαγγελματικών μας υπηρεσιών, στην καθημερινή άσκηση της οδοντιατρικής. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας ασχολούνται με τον αθλητισμό και ζητούν οδοντιατρική φροντίδα, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από την αθλητική τους δραστηριότητα, αλλά και λόγω του χαμηλού επίπεδου στοματικής υγείας που παρουσιάζουν και αυτό οφείλεται:

α) στα χαρακτηριστικά του αθλήματος, τα ¨πιστεύω¨ και τις ιδιαίτερες συνήθειες που υιοθετεί ο εκάστοτε αθλητής και
β) σε έλλειμμα ενημέρωσης των εμπλεκομένων στον αθλητισμό παραγόντων (αθλητές, προπονητές, σωματεία, γονείς, ομοσπονδίες κα) αναφορικά με τη στοματική υγεία των αθλητών και τη σημασία που αυτή μπορεί να παίξει στο ευ ζην και στις επιδόσεις τους.

cover
>> Φυλλάδιο Οδηγιών <<

Τα φυλλάδια διατίθενται. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2104181444 & 6937019896

Πηγή: Οδοντιατρικό Βήμα, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015, τεύχος 102
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ: Εκεί όπου η αγάπη για τον αθλητισμό συναντά την Οδοντιατρική

 

Olympic Rings 3

 

Θέσεις ομοφωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την τακτική εξέταση της στοματικής υγείας των αθλητών υψηλού επιπέδου (2009)


Εισαγωγή
Η καλή στοματική υγεία διασφαλίζει τη δυνατότητα στον αθλητή να αγωνιστεί σε ανώτατο επίπεδο χωρίς τον κίνδυνο των επιπτώσεων της οδοντικής νόσου ή κάποιου οδοντιατρικού επείγοντος. Η αξιολόγηση της στοματικής κατάστασης, είναι πολύ σημαντικό μέσον για την βελτίωση της στοματικής υγείας.
Στοιχεία
Στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Fasel 2008) δείχνουν την συχνότητα της οδοντικής νόσου σε πολλούς αθλητές. Η χρήση του δείκτη DMF (decayed-missing-filled δηλαδή "τερηδονισμένα-εξαχθέντα-θεραπευμένα δόντια") και ο ακτινογραφικός έλεγχος καταγράφουν την οδοντική νόσο, αλλά επίσης μπορούν να αποκαλύψουν τις στοματικές συνήθειες και τον βαθμό της φτωχής στοματικής υγείας που χαρακτηρίζει τους αθλητές υψηλού επίπεδου (Levin et al 2004, WHO 4η εκδ. 1997; 40-7).

Για παράδειγμα, ο υψηλός δείκτης διάβρωσης της αδαμαντίνης σε αθλητές (25.4-37.4%) θα μπορούσε να συσχετισθεί με την αυξημένη κατανάλωση αθλητικών και ενεργειακών ροφημάτων, τα οποία είναι όξινα (Sirimaharaj et al 2008, Vasan 1998). Επιπλέον, η διάβρωση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα όξινων παλινδρομήσεων τροφών οι οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν με κάποιες δατροφικές διαταραχές (Milosevic 1999). Η παρουσία των κάτω 3ων γομφίων (Fuselier et al 2002, Yamada et al 1998) αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος της κάτω γνάθου σε αθλήματα με έντονη σωματική επαφή και σύγκρουση ( Andrade et al 2007, Ma'aita et al 2000, Schwimmer et al 1983) και οι ανωμαλίες σύγκλεισης, αυξάνουν την πιθανότητα για μελλοντικούς τραυματισμούς (Kvittem et al 1998, Burden 1995). Επίσης, φλεγμονές όπως περιστεφανίτιδα και περιοδοντίτιδα επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών (Kerr 1983).

Νewsletter

Πληροφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Θηβών 2, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Γουδή, Γραφείο Χρηστου Ραχιώτη
Τ.Κ. 11527

E-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 2107461094 & 6945318670