Τα νέα της Eταιρείας

Πηγή: Οδοντιατρικό Βήμα, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015, τεύχος 102
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ: Εκεί όπου η αγάπη για τον αθλητισμό συναντά την Οδοντιατρική

 

Η Αθλητική Οδοντιατρική ως κλάδος της Οδοντιατρικής Επιστήμης θέτει στο προσκήνιο της οδοντιατρικής κοινότητας τις εξειδικευμένες ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας των αθλητών. Η Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ) φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον οδοντίατρο και τον αθλητή και να συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία του οδοντικού τραύματος. Το «Ο.Β.» έχει την χαρά να φιλοξενεί τον πρόεδρο της ΕΕΑΘΛΟ, κ. Θεόδωρο Κουϊμτζή σε μια συζήτηση που στοχεύει να αναδείξει τις προκλήσεις της Αθλητικής Οδοντιατρικής και να παρουσιάσει τις δράσεις και τους στόχους της ΕΕΑΘΛΟ.

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ηλιάνα Γιαννούλη

 


 

Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής; 

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ) στις σελίδες της εφημερίδας σας. 

Η Αθλητική Οδοντιατρική είναι ένας νέος τομέας της Οδοντιατρικής Επιστήμης που σιγά-σιγά καταλαμβάνει ένα μέρος των καθημερινών επαγγελματικών δραστηριοτήτων μας. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας ασχολούνται με τον αθλητισμό και ζητούν οδοντιατρική φροντίδα, λόγω κυρίως των προβλημάτων που προκύπτουν από την αθλητική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι τραυματισμοί στην περιοχή του στόματος και του προσώπου κατά την άσκηση και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους, φέρνουν εσπευσμένα αθλητές όλων των ηλικιών στα ιατρεία μας, συχνά σε στιγμές κανονικής ροής των ραντεβού ή το Σαββατοκύριακο. Η Αθλητική Οδοντιατρική κάνει έντονη την παρουσία της, αρκετές φορές απροειδοποίητα και δοκιμάζει την επιστημονική μας επάρκεια. 

Επίσης, βλέπουμε στα ιατρεία μας αθλητές με ιδιαίτερα οδοντιατρικά προβλήματα και χαμηλό επίπεδο στοματικής υγείας. Αυτό οφείλεται: 

α) στα χαρακτηριστικά του αθλήματος, τα «πιστεύω» και τις ιδιαίτερες συνήθειες που υιοθετεί ο εκάστοτε αθλητής και 

β) σε έλλειμμα ενημέρωσης των εμπλεκομένων στον αθλητισμό παραγόντων (αθλητές, προπονητές, σωματεία, γονείς, ομοσπονδίες κ.α.) αναφορικά με τη στοματική υγεία των αθλητών και τη σημασία που αυτή μπορεί να παίξει στο ευ ζην και στις επιδόσεις τους. 

Η έλλειψη πολιτικών πρόληψης για τη στοματική υγεία στον τομέα του αθλητισμού οδηγεί τους αθλητές σε ανεπιθύμητες καταστάσεις και τους εμποδίζει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στους αγωνιστικούς χώρους (προπονήσεις και αγώνες), με φυσικό επακόλουθο τη μείωση της απόδοσης και των πιθανοτήτων επιτυχίας των στόχων τους. 

Στη χώρα μας, η αθλητική οικογένεια δεν έχει γίνει αποδέκτης απλών προληπτικών μέτρων και προγραμμάτων καθώς επίσης, παροχής έγκαιρης και συστηματικής οδοντιατρικής φροντίδας. Μέχρι σήμερα έλειπε ο Επιστημονικός φορέας που θα διευκόλυνε πανελλαδικά την προσέγγιση των οδοντιάτρων και των αθλητών, ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Εταιρεία μας. Η επιθυμία δημιουργίας μιας Εταιρείας με αυτό το αντικείμενο και στηριγμένη στα τελευταία δεδομένα της Οδοντιατρικής Επιστήμης εκδηλώθηκε πριν ενάμιση χρόνο από τους παρευρισκομένους συναδέλφους σε επιστημονική ημερίδα, με θέμα την πρόληψη του αθλητικού τραύματος. Έτσι, οι δυο μεγάλες αγάπες μας, ο Αθλητισμός και η Οδοντιατρική, μπορούν να πορευτούν μαζί ουσιαστικά και τυπικά, μετά και την ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής (ΕΕΑΘΛΟ), με την απόφαση 105/2013 του Ειρηνοδικείου Πειραιά.

 

 

Ο κλάδος της Αθλητικής Οδοντιατρικής τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Αθλητική Οδοντιατρική είναι ο κλάδος της αθλητικής ιατρικής που ασχολείται: 

α) με την πρόληψη και θεραπεία του τραύματος και των παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή του στόματος και του προσώπου, που συνδέονται με τον αθλητισμό και την άσκηση, 

β) με τη συλλογή και προβολή των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων και την ενθάρρυνση της έρευνας σε θέματα πρόληψης και θεραπείας του τραύματος στην περιοχή του προσώπου και της κεφαλής, καθώς επίσης των παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή του στόματος. 

Όπως προκύπτει από τον ορισμό της Αθλητικής Οδοντιατρικής, η οδοντιατρική κοινότητα καλείται να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά τις εξής καταστάσεις που παρουσιάζονται στους αθλητές όπως: 

  • τους τραυματισμούς στην περιοχή του προσώπου, του στόματος και των δοντιών, 
  • το επείγον περιστατικό, με παροχή πρώτων βοηθειών στον χώρο της αθλητικής δραστηριότητας και στο ιατρείο, 
  • την οδοντική τερηδόνα, 
  • τις διατροφικές διαταραχές και τη διάβρωση των δοντιών, 
  • την περιοδοντική νόσο,
  • τα ορθοδοντικά προβλήματα, 
  • την χειρουργική αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως εγκλεισμός ή/και αδυναμία ανατολής 3ων μονίμων γομφίων, περιστεφανίτιδα, 
  • τις συνήθειες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στον αθλητικό χώρο όπως τρύπημα μαλακών ιστών στην περιοχή του στόματος, κάπνισμα κα, 
  • το στοματοπροσωπικό πόνο,
  • την απρόσκοπτη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του ύπνου (καταστάσεις άπνοιας). 

Επίσης πρέπει να διερευνηθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που ευθύνονται για την κατάσταση της στοματικής υγείας των αθλητών όπως: ο σχετικός κίνδυνος για τραυματισμούς στην περιοχή του προσώπου, οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση αθλητικών ροφημάτων, η μειωμένη ροή σάλιου κατά την άσκηση, οι στρεσογόνοι παράγοντες, το επίπεδο γνώσεων και αντιλήψεων των αθλητών που σχετίζονται με τη στοματική υγεία, το επίπεδο εκπαίδευσης και γνώσεων των γονιών, προπονητών, υπεύθυνων διοικητικών συμβουλίων αθλητικών συλλόγων και κρατικών λειτουργών και φορέων και τέλος, η δυσκολία πρόσβασης των αθλητών σε υπηρεσίες στοματικής υγείας.

 

 

Κάποιος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αθλητική οδοντιατρική, χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις;

Η εκπαίδευσή μας στις οδοντιατρικές σχολές έχει καλύψει τα προαναφερθέντα θέματα, χωρίς να έχει εστιάσει στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα οδοντιατρικά προβλήματα των αθλητών. Έτσι, επαφίεται στην επιλεκτική διάθεση του κάθε συναδέλφου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, να επιμορφωθεί παρακολουθώντας τη βιβλιογραφία και τα συναφή με το αντικείμενο σεμινάρια. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερα οργανωμένα μετεκπαιδευτικά μαθήματα, σεμινάρια και προγράμματα από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής (UNINERSITIES OF: IOWA, MINNESOTA, BERN, USL EASTMAN DENTAL INSTITUΤE ), καθώς επίσης και από Επιστημονικές Εταιρείες Αθλητικής Οδοντιατρικής, όπως η Academy for Sports Dentistry στις ΗΠΑ. 

Μεταξύ των σκοπών της ΕΕΑΘΛΟ είναι η ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην Αθλητική Οδοντιατρική, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στοματικής υγείας στα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τις αθλοπαιδιές. Γι’ αυτούς τους λόγους, οργανώνουμε την πρώτη μας ημερίδα που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, στο κέντρο της Αθήνας, με πολύ ενδιαφέροντα θέματα και καταξιωμένους ομιλητές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ιστότοπό μας (www.sportsdentistryhellas.gr). Σύντομα, θα ακολουθήσουν και πρακτικά σεμινάρια.

 

 

Σήμερα, υπάρχει αρκετή πληροφόρηση για τις εξατομικευμένες οδοντιατρικές ανάγκες των αθλητών; 

Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η στοματική υγεία των αθλητών είναι συχνά κακή και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες θεραπείας. Οι αθλητές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο στοματικής υγείας με εκείνο των ευπαθών ομάδων του γενικότερου πληθυσμού. 

Θα περίμενε κανείς, αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου να έχουν καλή στοματική υγεία. Και όμως, πρόσφατες έρευνες σε αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (2012), αλλά και σε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα έδειξαν ότι οι ελίτ αθλητές πάσχουν σε μεγάλο βαθμό από οδοντιατρικά προβλήματα. 

Πιο αναλυτικά, μελέτη που έγινε στην οδοντιατρική κλινική της πολυκλινικής του Ολυμπιακού χωριού, κατά την Ολυμπιάδα του Λονδίνου του 2012 και συμμετείχαν 302 αθλητές από όλες τις ηπείρους, έδειξε υψηλά ποσοστά κακής στοματικής υγείας σε νοσολογικές οντότητες όπως: τερηδόνα (55% των αθλητών), οδοντικές διαβρώσεις (45% των αθλητών), τραύμα στην περιοχή των δοντιών και του προσώπου, περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα 76%, περιοδοντίτιδα 15% των αθλητών). Το 28% των αθλητών ανέφεραν ότι η κατάσταση της στοματικής τους υγείας είχε επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους και το 18% των αθλητών είπε ότι επηρέασε τις προπονήσεις και τους αγώνες τους. Οι μισοί περίπου αθλητές δεν είχαν κάνει οδοντιατρική εξέταση τους τελευταίους 12 μήνες πριν τους Αγώνες! 

Μελέτη που έγινε στους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βαρκελώνης (Football Club Barcelona) τη χρονική περίοδο 2003-2006, έδειξε ότι οι παίκτες παρά τη συστηματική ιατρική τους παρακολούθηση, παρουσίαζαν σημαντικά οδοντιατρικά προβλήματα όπως αθεράπευτη τερηδόνα, ουλίτιδα και κακή σύγκλειση και υπέφεραν από οδοντικούς τραυματισμούς σαν αποτέλεσμα της αθλητικής τους δραστηριότητας. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική κατάσταση των αθλητών. Το 2009, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχοντας υπόψη τα έντονα προβλήματα στοματικής υγείας στο αθλητικό χώρο, πρότεινε να γίνουν προσπάθειες για την πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών με τη χρήση από τους αθλητές εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα, ειδικά για όσους συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλού κινδύνου για τραυματισμούς, καθώς επίσης να συνεχιστεί η έρευνα στον τομέα αυτόν. Επιπλέον, η ΔΟΕ συνέστησε περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της στοματικής υγείας των αθλητών και επιπρόσθετα να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εστιάζουν σε εκείνα τα αθλήματα όπου υπάρχει μεγαλύτερος σχετικός κίνδυνος για τη στοματική υγεία. Η σύσταση της ΔΟΕ είναι να υποβάλλονται οι αθλητές συστηματικά, σε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους.

 

 

Υπάρχουν εξειδικευμένες κλινικές και κέντρα στην αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος;

Στη χώρα μας, η αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος γίνεται στα οδοντιατρικά και γναθοπροσωπικά τμήματα των Νοσοκομείων, στις κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής, στα κέντρα υγείας, καθώς επίσης στα ιδιωτικά οδοντιατρεία. Εξυπακούεται, ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένοι με τα αντίστοιχα υλικά και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο. 

Βεβαίως κάθε άθλημα έχει το δικό του προφίλ τραυματισμών, όμως έχει δειχθεί ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στις μικρές ηλικίες (7-13 ετών), όπου το παιδί βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και τα μόνιμα δόντια του δεν έχουν πλήρως διαπλαστεί. Η εξοικείωση με τα παιδιά, η καλή γνώση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθήσει ο οδοντίατρος, ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση τραυματισμού, καθώς επίσης η ταχύτητα που πρέπει θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 

Επειδή όμως «κάλλιο το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», ο οδοντίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει τα άτομα υψηλού κινδύνου. Η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων (π.χ. αυξημένη οριζόντια πρόταξη των δοντιών, προγναθισμός) που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο τραυματισμών στο στόμα και τα δόντια, καθώς επίσης η χρήση προστατευτικών μέσων (εξατομικευμένος στοματικός νάρθηκας) κατά την αθλητική δραστηριότητα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο τραυματισμών, προσφέρουν ουσιαστική υπηρεσία στον αθλητή. 

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η καταγραφή των τραυματισμών στην περιοχή της κεφαλής και του προσώπου ανά άθλημα, ώστε να σχεδιαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις έξω από το ιατρείο, στους χώρους αθλητικής δραστηριότητας, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των αθλητών και η επικινδυνότητα του αθλήματος. Η άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών στους χώρους άθλησης με τον οδοντίατρο να συμμετέχει ενεργά ως μέλος της ιατρικής ομάδας, είναι μια πρόκληση που …γιατί όχι, μας καλεί να βγούμε για λίγες ώρες από τους 4 τοίχους του ιατρείου και να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες όποτε χρειαστεί, καθήμενοι στον πάγκο της ομάδας της γειτονιάς μας.

 

 

Έχετε αναλάβει κάποιες δράσεις ή προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της πολιτείας προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της πρόληψης του οδοντικού τραύματος; 

Ένας σημαντικός τομέας που θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε, πέρα από την ενημέρωση και επιμόρφωση των συναδέλφων οδοντιάτρων, είναι η συνεργασία μας με συλλόγους και ομοσπονδίες σε κοινές δράσεις, μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους. Και αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι η θέση του οδοντιάτρου πρέπει να είναι στο ιατρικό team του αθλητικού συλλόγου της συνοικίας του, ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά επί τόπου και για όλη την αθλητική χρονιά. 

Από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε ως νεοσύστατη Επιστημονική Εταιρεία, ήταν να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (ομοσπονδίες, συλλόγους, ενημερωτικά έντυπα κ.α.) για την ύπαρξή μας, και να αναρτήσουμε στον ιστότοπό μας, χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο. 

Με χαρά διαπιστώσαμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία. Στις προθέσεις μας είναι η δια ζώσης επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς, ώστε να οριοθετήσουμε επακριβώς τις δράσεις μας.

Επίσης, επεξεργαζόμαστε προτάσεις προς τους αρμοδίους φορείς για την υιοθέτηση κανόνων και προληπτικών μέσων για την ασφαλή άσκηση και τη διατήρηση της οδοντοστοματικής ακεραιότητας και υγείας των ενασχολούμενων με αθλητικές δραστηριότητες. 

Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε άμεσα όλους τους ενδιαφερομένους (αθλητές, προπονητές, δασκάλους, γονείς κα) για τα οφέλη της άριστης στοματικής υγείας στο ευ ζην, την αθλητική καριέρα και τη μετέπειτα ζωή του αθλητή. 

Έτσι, ο αθλητής θα μπορεί απερίσπαστος να αφοσιωθεί στο αγαπημένο του άθλημα και να βγάλει το 100% των δυνατοτήτων του στους αγωνιστικούς χώρους, χωρίς τους περιορισμούς που συνεπάγεται μια προβληματική στοματική υγεία. 

Μια πρωτοβουλία που σκεπτόμαστε να πάρουμε επίσης είναι να διοργανώσουμε προσεχώς, ένα τριήμερο πρόληψης οδοντικού τραύματος με τη συμμετοχή συλλόγων, σχολείων και τοπικών φορέων. Σύντομα, θα έχουμε περισσότερα πράγματα να σας ανακοινώσουμε. 

 

 

Ποιοί είναι οι μελλοντικοί στόχοι της Εταιρείας; Υπάρχει συνεργασία ή προοπτική συνεργασίας με ομόλογες εταιρείες του εξωτερικού; 

Μελλοντικοί στόχοι της Εταιρείας όπως άλλωστε συνάγεται από τους σκοπούς του καταστατικού μας, είναι αφενός η επιμόρφωση των Οδοντιάτρων και αφετέρου η συμμετοχή μας σε δράσεις που προάγουν τη στοματική υγεία των αθλητών. 

Στα πρώτα βήματα σχετικά με την επιμόρφωση των οδοντιάτρων περιλαμβάνονται επιστημονικά άρθρα στον ιστότοπο της Εταιρείας, που αφορούν στην επισκόπηση της βιβλιογραφίας για θέματα της Αθλητικής Οδοντιατρικής. Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής και σύντομα θα υπάρχει επιπλέον ενημέρωση και επικοινωνία μεταξύ των μελών μας, συμμετέχοντας σε forum του ιστοτόπου μας. 

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε ενημερωτικά φυλλάδια με θέματα Αθλητικής Οδοντιατρικής που θα μπορεί κάθε συνάδελφος να τοποθετήσει στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου του, για τους ενδιαφερόμενους ασθενείς του. 

Επιπρόσθετα, προχωράμε στην ημερίδα μας την 28η Μαρτίου 2015, με κεντρικό θέμα «Στοματική υγεία και Αθλητισμός». 

Εκτός των όσων έχουν αναφερθεί, θα θέλαμε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας για κάθε άθλημα και ηλικιακή ομάδα αθλητών στη χώρα μας, ώστε να απευθυνθούμε με συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις στους εμπλεκομένους με τον αθλητισμό παράγοντες. 

Η θέση του οδοντιάτρου που ασχολείται με την Αθλητική Οδοντιατρική βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό έξω από το ιατρείο, στους αγωνιστικούς χώρους. 

Η συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, Οδοντιατρικούς Συλλόγους, Ιδρύματα και Οργανώσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν κοινούς στόχους με την Εταιρεία μας, είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. 

Τέλος, Επιστημονικές Εταιρείες του εξωτερικού με πολυετή πείρα και δραστηριότητα αποτελούν για μας στοιχείο έμπνευσης, γνώσης και θετικό παράδειγμα που έχουμε να ωφεληθούμε τα μέγιστα. 

Ελπίζουμε στο μέλλον, να φιλοξενήσουμε ομιλητές και ερευνητές που θα μας μεταφέρουν την γνώση και την πλούσια εμπειρία τους σε θέματα της Αθλητικής Οδοντιατρικής και φυσικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινές δράσεις. 

 

 

Κύριε Κουϊμτζή, σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. 

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Κατεβάστε τη συνέντευξη σε PDF μορφή

Νewsletter

Πληροφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Θηβών 2, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Γουδή, Γραφείο Χρηστου Ραχιώτη
Τ.Κ. 11527

E-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 2107461094 & 6945318670