Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο, 5 Μαρτίου

7:45-8:30 Εγγραφές-Παραλαβή έντυπου υλικού

1η Συνεδρία

Πρόεδρος: Μενενάκου Μαρία 

 

08:30-08:35 Έναρξη εργασιών-Προσφώνηση Προέδρου ΕΕΑΘΛΟ Θεόδωρου Κουιμτζή 

08:35-09:05 Ιατρός Αθλητικής Ομάδας: Υποχρεώσεις και προσόντα

Νάτσης Κ.

Η ομάδα ιατρικής παρακολούθησης αθλητών στην πλήρη της μορφή αποτελείται από τον αθλητίατρο, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος για το συντονισμό της, ιατρούς άλλους ειδικοτήτων, τον οδοντίατρο, το παραϊατρικό προσωπικό, τον προπονητή, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, τον υπεύθυνο του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, τους γονείς και τους παράγοντες.
Ο ρόλος του αθλητιάτρου:
Πρόληψη

  • Εκτέλεση ετήσιων ιατρικών εξετάσεων
  • Πιστοποίηση καταλληλότητας για άθληση

Αναγνώριση και παροχή Πρώτων Βοηθειών

  • Παροχή επιτόπιας ιατρικής βοήθειας
  • Περαιτέρω έλεγχος με διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων

Αξιολόγηση και θεραπεία

  • Χορήγηση κατάλληλης θεραπείας
  • Παραπομπή τραυματισμένου αθλητή σε ειδικό ιατρό για περαιτέρω έλεγχο

Αποκατάσταση

  • Παραπομπή σε γυμναστή ή φυσικοθεραπευτή για αποκατάσταση
  • Μπορεί να προτείνει ή να ζητήσει ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης
  • Μπορεί να επιτρέψει την πλήρη επιστροφή στο άθλημα

Ο οδοντίατρος της αθλητικής ομάδας συμμετέχει επίσης σε όλα τα ανωτέρω με την υπόδειξη και τοποθέτηση προστατευτικών στόματος, αξιολόγηση και θεραπεία κακώσεων των οδόντων και του σώματος και υπόδειξη για επιστροφή στο άθλημα.
Η συνεργασία τόσο του ιατρού όσο και του οδοντιάτρου με τα υπόλοιπα μέλη της αθλητικής ομάδας, θα πρέπει να είναι στενή και αμφίδρομη με αμοιβαίο σεβασμό στο ρόλο του καθενός, κατανόηση των προτεραιοτήτων που θέτει ο καθένας και κριτική αποδοχή των επιμέρους απόψεων προς όφελος όλης της ομάδας.

 

09:05-09:30 Στρατηγικές μέγιστης στοματικής υγείας των αθλητών-προαγωνιστικός έλεγχος. Η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ-2004.

Τζούτζας Ι.

Η στοματική και ειδικότερα  η οδοντιατρική κατάσταση  των αθλητών επηρεάζεται πρωτίστως  από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση τους, τη χώρα προέλευσης, το επίπεδο στο οποίο εντάσσεται ο σύλλογος  που ανήκουν, αλλά και το άθλημα  στο οποίο επιδίδονται.

Η στοματική υγεία των αθλητών πρέπει να βρίσκεται σε  υψηλά επίπεδα, με τους τερηδονισμούς δείκτες   να κυμαίνονται  σε κατά το δυνατόν χαμηλά  επίπεδα (δείκτης DMFT κάτω του 2).

Η παρουσία μεγάλων τερηδονικών βλαβών, και η προφανής επίδρασή τους στην  ακεραιότητα του πολφού, μπορεί να επηρεάσει  σοβαρά τις αγωνιστικές επιδόσεις  των αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων  που ασχολούνται με ατομικά αθλήματα  δρόμων ,καταδύσεων, τένις, τριάθλου ή πεντάθλου ή ομαδικά  αθλήματα τύπου ποδοσφαίρου, βόλεϊ ,καλαθοσφαίρισης ,χόκεϋ χόρτου ή πάγου και γενικά αθλήματα που απαιτούν καλό αερισμό.

Η συχνή, τακτική και προγραμματισμένη  επιθεώρηση από τον οδοντίατρο, και ο προαγωνιστικός έλεγχος, αποτελεί δίδυμο της επιτυχίας για την αποφυγή έκτακτων περιστατικών που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικό τοπίο και μειωμένες επιδόσεις  στον αθλητή  ή ακόμα να του δημιουργήσουν τυπικά προβλήματα στη θετικότητα του βιοχημικού προαγωνιστικού ελέγχου. Αρκεί να αναφερθεί ότι πιστεύεται πλέον ότι  σε  αθλητές  αγώνων δρόμου, η  στοματική υγεία και στοματική υγιεινή έχει την ίδια  βαρύτητα με την ποιότητα  των  αθλητικών υποδημάτων.

Στην παρουσίαση  τονίζεται  η ιδιαίτερη σημασία  που διαδραμάτισε η Οδοντιατρική Κλινική  στην Πολυκλινική του Αθήνα 2004 και θα παρουσιασθούν  ενδεικτικά περιστατικά από αθλητές  δρόμων, βόλεϊ, πυγμαχίας,  ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων, και θα τονισθεί η αξία της στοματικής υγείας  στις  επιδόσεις και την αγωνιστικότητα  των πρωταθλητών.

 

09:30-09:50 Διατροφή και διατροφικές συνήθειες των αθλητών. 

Κοσκολού Μ.

Η διατροφή εξυπηρετεί την παροχή ενέργειας, τη ρύθμιση μεταβολικών διαδικασιών και την ανάπτυξη. Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία και την απόδοση των αθλητών και εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, το περιβάλλον, το προπονητικό πρόγραμμα και το είδος του αγωνίσματος. Οι καθημερινές διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών ικανοποιούνται συνήθως από μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει επάρκεια θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, όμως, για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και την αποφυγή προβλημάτων υγείας, χρησιμοποιούνται κάποιες διαιτητικές τεχνικές, όπως η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων πριν, κατά και μετά την παρατεταμένη άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης, η λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που γίνονται σε θερμό περιβάλλον, κ.ά. Η συχνή χρήση πλούσιων σε σάκχαρα και όξινων τροφών (π.χ. αθλητικά ποτά, τζελ, ενεργειακές μπάρες), σε συνδυασμό με την ξηροστομία λόγω άσκησης, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη στοματική υγεία των αθλητών.
Εκπαιδευτικοί στόχοι εισήγησης:

  • Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στην αθλητική απόδοση
  • Διατροφικές συστάσεις για το προαγωνιστικό και το μετααγωνιστικό γεύμα
  • Διατροφικές συνήθειες αθλητών

 

09:50-10:30 Οδοντικές Διαβρώσεις σε νεαρά άτομα: αιτιολογία-αντιμετώπιση. 

Παξιμαδά Χ.

Η διάβρωση ανήκει στην κατηγορία των βλαβών των οδοντικών ιστών που δεν οφείλονται στην δράση μικροβίων.  Είναι βλάβες πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Η σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής είναι οι κύριοι παράγοντες της αύξησης του ποσοστού αυτών των βλαβών αλλά και της εμφάνισής τους σε εφήβους και παιδιά. Η υπέρμετρη κατανάλωση «softdrinks»  και «ενεργειακών» ή «αθλητικών ποτών» , από πολύ μικρές ηλικίες ,προκαλεί σημαντική απώλεια οδοντικών ιστών , αλλά και προβλήματα στην γενική υγεία. Η ενημέρωση των γονιών αλλά και των ίδιων των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν ,είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πρόληψη εμφάνισης και επέκτασης τέτοιων βλαβών. Η σύγχρονη Οδοντιατρική  εφαρμόζει  πρωτόκολλα πρόληψης και όπου απαιτείται συντηρητικές τεχνικές για την αποκατάσταση των διαβρωμένων δοντιών.

 

10:30-11:15 Διάλειμμα-καφές-Επίσκεψη στην Έκθεση 

2η Συνεδρία

Πρόεδρος: Ζορμπάς Αθανάσιος

 

11:15-12:15 Αισθητικές αποκαταστάσεις τραυματισμένων δοντιών.

Παπάζογλου Στρ.

Το τραύμα στην στοματική κοιλότητα συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτή η παρουσίαση ασχολείται με τους τρόπους συντηρητικής αποκατάστασης κατάγματος μύλης.
Σε περιπτώσεις κατάγματος που δεν έχει εκτεθεί ο πολφός και η διάγνωση ζωτικότητας είναι θετική, μπορεί να επανασυγκολληθεί το σπασμένο κομμάτι του δοντιού. Είναι σημαντικό να καλυφθεί η εκτεθειμένη οδοντίνη όσο το δυνατό συντομότερα. Εναλλακτικά η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με τη χρήση συγκολλητικών συστημάτων και ρητινών με κατάλληλες οπτικές ιδιότητες για την αποκατάσταση της οδοντίνης και της αδαμαντίνης αντίστοιχα. Σε εκτεταμένες βλάβες είναι πιθανό να χρειαστεί η λήψη αποτυπωμάτων, η δημιουργία διαγνωστικού κερώματος και η κατασκευή ενός οδηγού (κλειδί-καλούπι) σιλικόνης για τη μεταφορά των στοιχείων του διαγνωστικού μερώματος στην αποκατάσταση.
Σε περιπτώσεις που εκτεθεί ο πολφός στη γραμμή του κατάγματος σε ασθενείς με διαπλασμένη ρίζα γίνεται ενδοδοντική θεραπεία. Η συντηρητική αποκατάσταση γίνεται με σύνθετη ρητίνη μόνο ή σε συνδυασμό με την χρήση προκατασκευασμένου ενδορριζικού άξονα και κεραμικές αποκαταστάσεις.
Αυτή η παρουσίαση ασχολείται με τους τρόπους συντηρητικής αποκατάστασης κατάγματος μύλης.
Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσει πότε γίνεται:

  • Επανασυγκόλληση του σπασμένου κομματιού του δοντιού
  • Άμεση αποκατάσταση με σύνθετη ρητίνη
  • Λήψη αποτυπωμάτων, η δημιουργία διαγνωστικού κερώματος και κατασκευή ενός οδηγού (κλειδί-καλούπι) σιλικόνης για τη μεταφορά των στοιχείων του διαγνωστικού μερώματος στην άμεση αποκατάσταση.
  • Ενδοδοντική θεραπεία
  • Τοποθέτηση ενδορριζικού άξονα και άμεση αποκατάσταση ή αποκατάσταση με ολοκεραμική στεφάνη

Τα όρια και οι περιορισμοί των περιγραφέντων τεχνικών αναλύονται μέσα από την παρουσίαση κλινικών περιστατικών.

 

12:15-13:15 Προσθετική αποκατάσταση απολεσθέντος προσθίου δοντιού.

Σιλβέστρος Σπ.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση θα αναφερθεί στην αντιμετώπιση καταγμάτων στην άνω πρόσθια ζώνη, στην αντιμετώπιση προβλημάτων από λάκτισμα (νέκρωση, σημαντική απώλεια οστού - παρειακού πετάλου) με τη χρησιμοποίηση της Περιοδοντολογίας - Ορθοδοντικής - Προθετική και Εμφυτευματολογίας, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.

 

13:15- 14:45 Διάλειμμα-ελαφρύ γεύμα-Επίσκεψη στην Έκθεση 

3η Συνεδρία

Πρόεδρος: Σιδηρόπουλος Νικόλαος

 

14:45-15:45 Οδοντικοί τραυματισμοί στους αθλητές-πρωτόκολλα αντιμετώπισης στον αγωνιστικό χώρο και στο ιατρείο.

Φαρμάκης Τ.

Οι οδοντικοί τραυματισμοί στο αγωνιστικό πεδίο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που ο συνοδός οδοντίατρος καλείται να αντιμετωπίσει όσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά γίνεται.
Μέσα από αυτή την ομιλία, θα παρουσιαστούν τα παρακάτω:

  • Ο εξοπλισμός που επιβάλλεται να φέρει μαζί του ο συνοδός Οδοντίατρος.
  • Τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των διαφόρων τραυματικών βλαβών.
  • Κατηγοριοποίηση των περιστατικών που δύνανται να αντιμετωπιστούν στο αθλητικό πεδίο και αυτών που επιβάλλεται η άμεση μεταφορά τους σε οργανωμένο Οδοντιατρείο.

 

Κυριακή, 6 Μαρτίου

1η Συνεδρία

Πρόεδρος: Τράπαλης Ιωάννης

 

09:00-09:20 Ο αθλητής με ορθοδοντικά προβλήματα.

Τσολάκης Απ.

Εκπαιδευτικοί στόχοι της εισήγησης.

1. Να γίνουν κατανοητοί οι συγκλεισιακοί και ανατομικοί παράγοντες κινδύνου τραυματισμού των δοντιών και του προσώπου στον αθλητισμό

2. Να τονισθεί η σπουδαιότητα της έγκαιρης έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας σχετικά με την πρόληψη των τραυματισμών στο πρόσωπο και τα δόντια

3. Να παρουσιασθούν οι τύποι και οι προδιαγραφές κατασκευής ναρθήκων προστασίας δοντιών σε αθλητές με ορθοδοντικές συσκευές

 

09:20-09:50 Αθλητικοί στοματικοί νάρθηκες: Ιδιότητες, επιλογή και προώθηση στο ιατρείο.

Χρυσαφίδης Χρ.

Στα πλαίσια Του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ της ΕΕΑΘΛΟ με γενικό θέμα "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ" η εισήγηση "Αθλητικοί Νάρθηκες, ιδιότητες, επιλογή και προώθηση στο ιατρείο" επικεντρώνεται σε μία κατηγοριοποίηση των αθλητικών ναρθήκων, ιδιότητες που πρέπει να πληρούν ώστε με ασφάλεια να χρησιμοποιούνται από αθλούμενους και αθλητές. Γίνεται αναφορά στα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγουμε αθλητικούς νάρθηκες, τα αθλήματα που πρέπει να υποστηρίζονται απ΄ αυτούς και ο τρόπος με τον οποίο διαφοροποιούμε και επικοινωνούμε τον σωστό Διαστρωματικό Νάρθηκα που κατασκευάζεται στο ιατρείο απ΄ αυτούς τους προκατασκευασμένους του εμπορίου.
Η ενημέρωση γονέων ,αθλουμένων και αθλητών ,προπονητών αθλητικών συλλόγων αποτελεί τον μεγάλο στόχο της ΕΕΑΘΛΟ, ώστε η αθλοπαιδιά, η προπόνηση ,ο αγώνας σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο να γίνεται βάσει προδιαγραφών ασφαλείας που επιτάσσουν Επιστημονικές Αθλητικές Εταιρείες σ΄όλο τον κόσμο, καθώς και η δική μας.

 

09:50-10:40 Στάδια κατασκευής αθλητικών ναρθήκων-βίντεο. 

Τασόπουλος Θ.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εμπεριέχει έντονη ψυχική και σωματική καταπόνηση με αποτέλεσμα την ενασχόληση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων διαφόρων ηλικιών με τον αθλητισμό σε συστηματικό ή περιστασιακό επίπεδο. Κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων ενέχεται ο κίνδυνος τραυματισμού του στοματογναθικού συστήματος του αθλουμένου με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εξατομικευμένοι  διαστρωματικοί προστατευτικοί αθλητικοί νάρθηκες αποτελούν μονόδρομο στην προστασία της ευρύτερης περιοχής του προσώπου αθλητών και αθλουμένων. Στόχος της ομιλίας είναι η παράθεση των εργαστηριακών σταδίων κατασκευής των συγκεκριμένων ναρθήκων και η κατανόηση όλων των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων μέσα απο ενα εκπαιδευτικό video.

 

10:40-11:30 Διάλειμμα-καφές- Επίσκεψη στην Έκθεση

 

2η Συνεδρία

Πρόεδρος: Παπακώστα Βερονίκη

 

11:30-12:15 Αντιμετώπιση γναθοπροσωπικού τραύματος σε αθλητικούς χώρους.

Τζέρμπος Φ.

Σκοπός της εισήγησης είναι η παρουσίαση της αντιμετώπισης του γναθοπροσωπικού τραύματος σε αθλητικούς χώρους από το πλέον απλό όπως είναι το οδοντοφατνιακό τραύμα ως και το πιο σύνθετο όπως τα γναθοπροσωπικά κατάγματα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των διαγνωστικών σημείων για κάθε κάκωση και στην παροχή των πρώτων βοηθειών. Τέλος θα γίνει παρουσίαση του τρόπου αντιμετώπισης των θλαστικών τραυμάτων του βλεννογόνου του στόματος και του δέρματος του προσώπου.

 

12:15-13:15 Τραυματισμοί κατά την αθλητική δραστηριότητα: Επιπτώσεις στο Στοματογναθικό Σύστημα.

Ρούσσου Ιλ., Λοϊζος Β.

Οι τραυματισμοί στην περιοχή του προσώπου αποτελούν το 7.2% του συνόλου των οστικών τραυματισμών. Το 10.4% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με άσκηση αθλητικής δραστηριότητας εντοπίζονται στην περιοχή του προσωπικού κρανίου. Το κόστος της θεραπείας αυτού του είδους των τραυματισμών είναι υψηλό και δυσανάλογο του αριθμού των ατυχημάτων.
Οι τραυματισμοί του στοματογναθικού συστήματος διακρίνονται σε εκείνους που αφορούν στους σκληρούς ιστούς και σε εκείνους που έχουν να κάνουν με τους μαλακούς ιστούς. Στους σκληρούς ιστούς περιλαμβάνονται τραυματισμοί τόσο στα δόντια όσο φυσικά και στα οστά των γνάθων και στις φατνιακές αποφύσεις και φυσικά στις ΚΓΔ. Θα γίνει αναφορά στην κατάταξη των τραυματισμών και στις βασικές αρχές αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν οι τραυματισμοί της κάτω γνάθου στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καθώς σχετίζονται με την πιθανότητα ανάπτυξης ιδιοπαθούς οστεοαρθρίτιδας.
Η χρήση προστατευτικών ναρθήκων είναι βαρύνουσας σημασίας στην πρόληψη των τραυματισμών κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΜΙΛΙΑΣ

  • Εξοικείωση με την φυσιολογική λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και πως επιδρά ο εξωτερικός τραυματισμός σε αυτήν.
  • Εξοικείωση με τα κλινικά σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει ο ασθενής
  • Θεραπευτική προσέγγιση με και χωρίς νάρθηκες.
  • 13:15-13:45 Ελεύθερες Ανακοινώσεις-Συζήτηση

 

13:45-13:55 Συμπεράσματα Συμποσίου από τον Αντιπρόεδρο της ΕΕΑΘΛΟ Ιωάννη Τράπαλη

Πρακτικά σεμινάρια

 

08:30-11:00 Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση: Θεωρητική Εισήγηση και Πρακτικό Σεμινάριο

 

14:00-16:30 Κατασκευή Εξατομικευμένων Διαστρωματικών Αθλητικών Ναρθήκων

 

Νewsletter

Πληροφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Θηβών 2, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Γουδή, Γραφείο Χρηστου Ραχιώτη
Τ.Κ. 11527

E-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 2107461094 & 6945318670