BBC News, 5 April 2014 Last updated at 03:04 GMT
Ο Mo Farah πανηγυρίζει το χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο
Οι Οδοντίατροι λένε ότι οι υψηλού επιπέδου αθλητές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν χρυσά μετάλλια, αν προσέχουν τα δόντια τους.
Στη διάλεξη που δόθηκε για τη στοματική υγεία και τις επιδόσεις των αθλητών που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), τονίστηκε ότι η στοματική υγεία των αθλητών ήταν συχνά κακή και το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τις προπονήσεις όσο και τις επιδόσεις τους τη στιγμή του αγώνα.
Συγκεκριμένα, ο πόνος που προκαλείται από την τερηδόνα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο των αθλητών και κατ' επέκταση την προπόνησή τους, ενώ τυχόν φλεγμονή στα ούλα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα, μειώνοντας τις επιδόσεις τους.
Η φτωχή στοματική υγεία μπορεί να έχει κι άλλες συνέπειες στην υγεία των ατόμων, όπως διαβήτη, τύπου 2 και καρδιολογικά προβλήματα.
Ο Dr Mike Loosemore, ιατρός της Βρετανικής ομάδας πυγμαχίας, αναφέρει:
«Μετά από τόσα χρόνια, έχω αντιληφθεί ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα εμποδίζουν τους αθλητές να προπονηθούν καλύτερα και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες όταν μπαίνουν στο ρινγκ για να αγωνιστούν».
Στα αθλήματα όπου αγωνίζονται υψηλού επιπέδου αθλητές, η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας είναι πολύ μικρή, οπότε ακόμη και τα ελάχιστα περιθώρια βελτίωσης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, έδειξε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τα οδοντιατρικά προβλήματα ήταν εκείνα που επηρέασαν το 20% των αθλητών στις προπονήσεις και την απόδοσή τους.
Για τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ήττας και νίκης.
Η καθημερινή χρήση νήματος, στοματικού διαλύματος και σωστής τεχνικής βουρτσίσματος δεν μεταμορφώνουν το δρομέα του Σαββατοκύριακου σε Ολυμπιονίκη.
Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Ian Needleman, διευθυντής του International Centre for Evidence-Based Oral Health του University College London, λέει ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο στους αθλητές υψηλού επιπέδου.
«Η διαφορές μεταξύ των αθλητών σε υψηλό επίπεδο είναι πολύ μικρές και τελικά είναι οι λεπτομέρειες που μετράνε. Η στοματική υγεία, μεταξύ άλλων παραμέτρων, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η έρευνα, που κάναμε για το Λονδίνο 2012, έδειξε μεγάλη ποσοστό νέων αθλητών, που ενώ βρίσκονταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, παρουσίαζε πραγματικά φτωχή στοματική υγεία. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των αθλητών ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή είχε επιπτώσεις στις προπονήσεις και στις επιδόσεις τους και ήταν ένα ζήτημα γι΄ αυτούς.»
Προγραμματισμένος οδοντιατρικός έλεγχος
Μετά τη διαπίστωση αυτή, οι γιατροί της ομάδας πυγμαχίας της Μ. Βρετανίας έχουν ήδη προσπαθήσει να βελτιώσουν την στοματική υγεία των αθλητών τους.
Ο Dr Mike Loosemore, ο οποίος εργάστηκε στην ομάδα αυτή για 17 χρόνια και είναι σύμβουλος του English Institute of Sport, είπε στο BBC: «Έχω αντιληφτεί με την πάροδο των χρόνων ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα επηρεάζουν τις προπονήσεις των αθλητών και τους εμποδίζουν να γίνουν καλύτεροι. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις όταν μπαίνουν στο ρινγκ για να αγωνιστούν».
« Μετά από τις τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, παρόλο που δεν είναι πάντα δημοφιλείς μεταξύ των πυγμάχων, τα πράγματα συνεχώς βελτιώνονται. Οι αθλητές προτιμούν να προπονούνται από το να πηγαίνουν στο οδοντίατρο, δεν τους αρέσει καθόλου. Παρ΄ όλα αυτά, βλέπουν τα καλά αποτελέσματα στη στοματική τους υγεία. Το γεγονός ότι χάνουν λιγότερο χρόνο μακριά από τις προπονήσεις τους κάνει καλύτερους πυγμάχους. Μπορεί να μην το εκτιμούν τώρα, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα το εκτιμήσουν όταν στο Ρίο (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016) θα κρέμεται στο λαιμό τους το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.»